Argentína

Varga János SVD atya

Bernardo Irigoyen, Misiones

Parr. San José Obrero
3366 Bernardo de Irigoyen, Misiones

Varga János atya 2003 óta él a dél-amerikai ország, Argentína, Misiones tartományában. 

"Az Iguazú Egyházmegyében immár száz éve működnek a világ legkülönbözőbb részeiről érkező verbiták. Argentínában azért van szükség ma is külföldről érkező missziósokra, mert még mindig nincs elég helybeli pap.

A Brazília, Paraguay és Argentína találkozásánál található Misiones tartomány a gyönyörű Iguazú-vízesésről és a 18. századi jezsuita redukciókról, indiánok számára alapított kis városállamokról nevezetes, amelyeket aztán a gyarmatosítók mohósága elpusztított. Az emberek azonban arrafelé megmaradtak vallásosnak. 

Argentínában mindenhol sok a gyerek, a nép nagyon családszerető. A hívek között vannak módosabbak, de a családok többsége szegény. Az ottani szokás szerint a különböző társadalmi rétegek egymástól elkülönülten élnek. A gazdagok például misére is külön kápolnába járnak.

A szegénység, a nincstelenség azonban nem rontja el az argentinok kedvét. Ezt érdemes lenne eltanulni tőlük. Az ő istenképük egészen más, mint a mienk, európaiaké. Európában túl van hangsúlyozva a szenvedő Jézus, pedig ő nemcsak szenved, hanem boldog is! Jézus azt mondta, örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örüljetek! Ennek van most is itt az ideje, nem a kesergésnek - állítja a verbita missziós." 
Részlet Varga János atyával készített interjúból:
https://katolikusok.hu/portre/varga-janos-verbita-misszios


"Az ő élete a mi életünk, küldetése a mi küldetésünk."