1 EUR = 1 álom
/lezárult/

2016. június 1.

Kedves Barátaink! Az 1 eur = 1 álom elvenezésű akciónkat június 1-vel lezártuk. Az összegyűjtött adományokat Viktor saját szavaival köszönjük!

"Külön köszönetemet szeretném kifejezni a magyar verbita rendtartománynak, amelynek segítségével megvalósult a nevelőotthont támogató "1eur=1álom" adománygyűjtő akció, amelyet nemrég lezártunk. Egy év alatt közel 438.500.-Ft gyűlt össze. A gyerekek nevében is köszönöm minden támogatónak, hogy anyagi segítséget nyújtottak." N.V.

Hálásan köszönjük adományaikat!

"Eddig 4 matracot, párnákat, 30m vászonanyagot vásároltunk az adományokból, melyből ágyneműt varrattunk, és karacsonykor pedig minden gyereknek tudtunk cipőt, ruhákat venni."

Neugebauer Viktor magyar önkéntesként dolgozik Indonéziában, Maumere-ben, a TRUK-F elnevezésű gyermekotthonban, ahol megerőszakolt fiatalkorú lányoknak biztosítanak szállást.

A gyűjtés az Ő kezdeményezésére, a Verbita Rend támogatásával indult 2015. december 1-től.

A TRUK-F nevű gyermekotthonnak nincs állandó bevétele, így működése a támogatók segítségétől függ. Az alkalmazottak semmilyen fizetést nem kapnak.

Viktor felhívását az alábbiakban olvashatják.

"Az otthonban, ahol dolgozom, szerencsére nem éheznek a gyerekek, mivel a német karitász biztosítja számukra az étkezést, de több adományt nem tud adni. Megerőszakolt, fiatalkorú lányoknak biztosítunk szállást, de sajnos szörnyű körülmények között kell elaludniuk nap mint nap. Nincs normális ágyuk, de még matracuk is alig. Ami van, már szinte teljesen szétmállott. Vannak azonban olyanok is, akiknek csak a föld jut, esetleg egy takaróval.

Ezért kéréssel fordulok Önökhöz. Hozzátok, a magyar verbita rend támogatásával meghirdetem az "1 EUR - 1 álom" adománygyűjtő akciót.

Kérem, hogy akinek lehetősége van, minimum 1 euróval, vagy aki tudja, többel is támogassa a maumere-i otthont. A gyűjtés teljes összegét a gyerekekre fogjuk költeni. A terv, hogy felújítjuk a hálószobákat, és rendes, normális ágyakat veszünk.

A magyar Verbita Rend is az akció mögött áll, és a cél megvalósításához rendelkezésre bocsátotta a Missziós Titkárság bankszámlaszámát. Így, aki nagyobb összegű támogatást szeretne adni, az banki átutalással is megteheti ezt.

Fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen: 
"1 EUR - 1 álom".

Missziós Titkárság (CIB Bank) 10700024-69018251-51100005

Előre is hálásan köszönünk minden segítséget."

Neugebauer Viktor, Indonézia, Maumerei


Egység a sokszínűségben

Önkéntesként Indonéziában

Egység a sokszínűségben - ez Indonézia nemzeti jelmondata. Arra a kérdésre, hogy mit is jelent az egység pontosan, Indonéziában kaptam meg a választ.

Tizenkilenc éves vagyok, és részt veszek a MaZ projektben (Missionarian auf Zeit). Ez egy német verbita program fiataloknak, aminek a lényege, hogy egy évet az úgynevezett harmadik világ valamelyik országában töltünk, együtt imádkozunk, együtt élünk, együtt dolgozunk az ottani emberekkel. Így jutottam el Indonéziába.

Floresen élek, mely az ország egyik legszegényebb szigete a több, mint tizenhétezer-ötszáz sziget közül. Maumere városában a TRUK-F nevű gyermekotthonban dolgozom, ahol megerőszakolt lányoknak adunk szállást és ellátást. Nagyon fontos része a munkánknak, hogy jogi segítséget is nyújtunk. Minden fiatalnak, aki kéri, hogy ügye a bíróság elé kerüljön, mindenben segítünk. Kezdeményezzük a tárgyalásokat, ügyvédeket fogadunk, rendőrségre megyünk. Az otthont Eustochia Monika Nata missziós nővér vezeti.

Egység. Sokszor félvállról vesszük ennek a szónak az igazi jelentését. Azt mondjuk, hogy egységben vagyunk, a következő pillanatban pedig azt vesszük észre, hogy szétesnek a barátságaink, közösségeink, sok esetben a családjaink is. De miért van ez? Miért nem tudunk együtt lenni és küzdeni a célért? Itt, Indonéziában egy nagyon speciális formáját ismertem meg az egységnek: a vallások közötti egyenlőséget. Teljesen mindegy, hogy milyen vallású vagy, muszlim, buddhista, zsidó vagy keresztény, itt minden vallást elismertek, és a hívők tisztelettel vannak egymás iránt.

Itt lehetőségem nyílt személyesen megtapasztalni a keresztény és a muszlim vallás békés kapcsolatát. Az iszlámmal kapcsolatban sajnos annyi rossz előítélet él bennünk. Európában folyton "muszlimosodásról" beszélünk, és félünk, hogy a kereszténynek mondott Európa megszűnik. Pedig ez teljesen rajtunk múlik: azon, hogy mennyire vesszük komolyan a saját vallásunkat. Ha igazi hittel éljük meg a vallásunkat, akkor bármilyen más vallás, az iszlám sem lesz soha képes bennünket eltéríteni.

Flores szigetén 90%-ban katolikus vallású emberek élnek, ugyanakkor a teljes indonéz lakosság 90%-a muszlim, és ez nem okoz semmi problémát. Mert itt az emberek komolyan veszik a hitüket. Imádkoznak, szentmisére járnak, és nem csak vasárnapokon és ünnepnapokon. Itt még tudnak bízni Istenben és a keresztény egységben. A városban öt szerzetesrend működik, és nem véletlen, hogy itt van a világ legnagyobb verbita papi szemináriuma. Itt, a világ legnagyobb iszlám országában.

Személyes tapasztalataim megértették velem, hogy az iszlám és a kereszténység is tud egységben lenni. Mielőtt elutaztam volna, nagy kérdés volt számomra, hogy hova tegyem a rózsafüzérem, és más kegyeleti tárgyakat, hogy a vámnál, és a határ átlépésekor ne jelentsen problémát. Igaz, minden indonéz ismerősöm megnyugtatott, hogy nem kell félnem, nem lesz belőle gond, de bennem továbbra is megvolt az aggodalom, hiszem Indonézia mégicsak a világ legnagyobb iszlám országa. A félelem azon alapult, hogy korábbi tapasztalataim az iszlám-katolikus kapcsolatról nem voltak éppen kellemesek, így előítéletekkel indultam útnak. Szerencsére tényleg nem volt semmi probléma. Igaz, amikor a vámos megkérdezte, hogy milyen vallású vagyok, egy pillanatra meghökkentem, de végül bátran kimondtam, hogy római katolikus. Ő mosolygott, és átengedett.

Azonban a legmeghatározóbb és legszebb élményem az iszlám és a katolikus vallás találkozásáról egy papszentelési mise volt. Az egyik felszentelendő kispapot muszlim édesanyja vezette be a templomba, és közvetlenül a szentelés előtt kezét a fejére helyezve imádkozott érte. Egészen biztos, hogy az anya élete végéig muszlim marad, a fiú pedig felszentelt katolikus pap... Ez az igazi egység. (N.V.)

Megjelent: Világposta 2015/tél


Viktor további beszámolóit az önkéntesi életéről saját blogján követhetitek nyomon: 


Adományaikat a missziók javára hálásan köszönjük! Isten fizesse meg!